Voeding

Voeding

Voeding kun je ook onderverdelen in Yin of Yang.

Naarmate onze voeding meer energetisch warm of koud is, kun je de onderverdeling maken van Yang naar  Yin.

Volgens de TCM gedachte is er geen verschil tussen medicijnen en Voeding. Beide werken genezend op ons lichaam. Een bekende Chinese arts zei ooit “een goede arts zoekt eerst naar de oorzaak van een ziekte, als hij deze gevonden heeft, dan probeert hij  eerst het verstoorde evenwicht met voeding te herstellen”.

De thermische waarden van voeding:
Voeding wordt verdeeld in hun: verwarmende (Yang), koelende(Yin), of neutrale werking.

Als men weet wat hun overschot of tekortkoming is, dan kun je dat dus aanvullen of herstellen volgens de volgende methodes:

Tomaat, augurk, ananas, kiwi, yoghurt en mineraalwater kunnen in bepaalde hoeveelheden gebruikt worden om een exces aan Yang tegen te gaan. Denk er wel aan, dat als je dit doet tijdens frisse of koude periodes, het kan leiden tot een Qi of Yang Leegte.

De meeste groentes, slasoorten, inheemse vruchten en echte kruidentheeën zijn de grondstoffen voor onze lichaamssappen en bloed(Yin). Juist in de zomer is dit belangrijk. In de frisse en koude periodes moet men uitkijken met verfrissende rauwe voedingsmiddelen, want dan belast het meer de spijsvertering en kan het ook leiden tot Qi en Yang leegte.

Wortelen, bonen, alle koolsoorten, peulvruchten, noten, rundvlees en alle volkorengranen zorgen voor onze Qi. Deze voedingsmiddelen werken neutraliserend.

Gedroogde kruiden, specerijen, sommige vissoorten, pluimvee en nog enkele groenten voegen Yang aan ons lichaam toe. Probeer deze voedingsmiddelen  minder te nuttigen in warmere periodes.

Lamsvlees, scherpe specerijen en drank met een hoog alcoholpercentage kunnen het lichaam tegen in de winter beschermen. Voor mensen met een Yang tekort kan het op gepaste wijze regelmatig nuttigen van deze hete producten, de kou uit het lichaam verdrijven. Bij teveel gebruik kan het leiden tot hitte. Het koken met alcohol en scherpe specerijen  kan  vegetariërs extra beschermen tegen interne koude.
Maak een afspraak